Höghastighetsbanan

Intervju med Michael Stjernquist, VD för IKEA AB.

IKEA har drygt 400 medarbetare som pendlar mer än 90 minuter enkel väg från Malmö och Lund till Älmhult. Det är ganska uppenbart vad en höghastighetsbana skulle innebära för fördelar för dem. Men det finns fler orsaker till att IKEA gärna ser snabbtåg via Älmhult och Växjö. Vi har pratat med IKEA ABs VD Michael Stjernquist.

Hej Michael! Berätta om IKEA i Älmhult!
På IKEA i Älmhult jobbar drygt 4300 medarbetare från 50 olika länder och ungefär hälften av dem pendlar in varje dag. IKEA i Älmhult är strategiskt viktigt för IKEA globalt. Det är här vi har våra rötter, vårt hjärta och vår kultur, vårt globala centrum för sortimentsutveckling och det är här vi jobbar med innovation kopplat till en rad teknik- och materialområden. Ingen annanstans i världen hittar man en lika hög koncentration av heminredningskompetens som i Älmhult. Vi har den högsta densiteten av designers i hela världen och jobbar aktivt med över hundra designers. Det är även i Älmhult IKEA katalogen för alla marknader produceras.

Hur ser framtiden ut för IKEA i Älmhult?
IKEA i Älmhult har växt med fler än 500 jobb de senaste fem åren och vi räknar med att växa lika mycket de kommande åren. Vi har 40 000 affärsbesök per år och ser att vi med det nya IKEA Museum som öppnar nästa år kommer att attrahera ett växande antal besökare till Älmhult.

Vad behöver ni för att kunna säkra er tillväxt?
God och tillförlitlig infrastruktur är väldigt viktigt för oss. För att fortsätta kunna attrahera den kompetens vi behöver krävs snabba och effektiva kommunikationer som gör det möjligt att pendla och enkelt resa till och från Älmhult. Eftersom IKEAs verksamhet i Älmhult kräver stor specialistkompetens är en av våra allra viktigaste utmaningar att kunna attrahera medarbetare med rätt kompetens från hela världen. Det måste vara lika attraktivt för våra medarbetare att bosätta sig i Älmhult som att pendla in från till exempel Malmö eller Köpenhamn och detta gör att restid och tillgänglighet i kollektivtrafiken är av största vikt.