Höghastighetsbanan

Visionen för ett nytt stationsområde

Dagens stora nyhet – förslaget för ”Växjö västra”, det nya stationsområdet. Banan ska alltså gå väster om Växjö, med ett nytt stationsområde väster om Arenastaden, nära Räppe.

Nätverket Expansiva Växjö bjöd in till frukostträff med fokus på den höghastighetsbana som snart ska byggas. Självklart är önskan från Växjö en östlig sträckning och snart ska allt underlag lämnas in. Under morgonen fick deltagarna ta del av de nyttor som en höghastighetsbana för med sig och titta in i framtiden och se hur Växjös vision för ett nytt stationsområde ser ut.

Vy från ovan

Skärmavbild 2015-09-10 kl. 12.54.27

20150909 Vaxjo photo matchup EH-1

Skärmavbild 2015-09-10 kl. 14.25.26

– Det är viktigt hur vi möter upp det här med infrastruktur, hur vi kopplar på stationen på Växjö stad. Höghastighetsbanan kommer delvis rita om staden, säger Henrik Johansson på Växjö kommun

– De som gynnas mest av att få höghastighetsbanan till sig är de som redan är starka kommuner, de som redan har en stark utvecklingskraft, till exempel Växjö, förklarade Henrik Andersson från Sweco som arbetar med att räkna på nyttorna för en östlig sträckning.

– 1 oktober ska alla våra beräkningar lämnas in. Och i januari nästa år hoppas vi att vi kommer vara Sverigeförhandlarnas huvudförhandlingspart. Regeringen fattar sedan beslut våren 2018, berättade Kristina Thorvaldsson, projektledare för Nätverket Höghastighetsbanan.